Рецепти за успешна учебна година

Рецепти за успешна учебна година

„Отново на училище“ е гръмка фраза, която често кара кожата ни да настръхне. По-често на родители, отколкото на ученици. Рекламен лозунг за редица училищни приспособления, раници и тетрадки, това напомняне, че първият учебен ден наближава, се тръби от всички телевизионни и търговски трибуни. Но вместо косите ви да се изправят, чувайки училищния звънец, и да грабвате стрес-топката, можете да фокусирате енергията си върху превръщането на тази учебна година в плавен преход за децата. А заедно с тях, и вашето кръвно налягане ще се успокои победоносно.

Превърнете академичните цели в игра

Също като прословутите новогодишни резолюции, които почти никога не спазваме, не е лоша идея да стъпим в класната стая със свитък на целите. Агитирайте децата да създадат списък с цели, който да ги мотивира през предстоящата учебна година. С малката разлика, че този списък с резолюции наистина ще бъде изпълнен. Все пак, началото на учебната година е далеч по-важно от началото на календарната…

Може да звучи изтъркано, но превръщайки един обикновен списък в готин, персонализиран свитък, a защо да не е и рамкиран, поставен на видно място у дома, може да бъде огромен стимул за малчуганите да бъдат по-организирани и изпълнителни.

Експеримент на един американски учител по литература предизвиква учениците му да напишат 77 думи на лист хартия, описвайки какво точно искат да извлекат от неговия час. Събрал листите, а накрая на учебната година ги прочел пред целия клас, за да може всеки ученик да си направи лична равносметка какво е постигнал, дали е надскочил очакванията си, или амбициите му са били твърде ниски.

Този експеримент сочи, че нищо не се постига без правилна първоначална мотивация, та дали 77 думи, или само 7 – определянето на академичните стремежи помага за упоритото им преследване през цялата година.

Разбира се, важно е да обясним на малките ученици, че този амбициозен списък не представлява заплаха или повод за излишен стрес, а има за цел единствено да постави приоритетите им в правилен ред.

Парти за началото на учебната година

DIVA ZONE party kidsНищо не ни подготвя за началото на учебната година, както едно парти. Академично парти, разбира се, при което сте взели всички необходими предпазни мерки с оглед настоящата ситуация. Използвайте възможността точно вие да сте повелителите на купона, онези страхотни родители, които поощряват децата да разпускат също толкова, колкото и да учат.

Не само децата имат нужда да съберат сили за първия учебен ден обаче. Организирайте среща с други родители, обсъдете новите учебни премеждия, и се мотивирайте взаимно  – „сговорна дружина планина повдига“. Не забравяйте, че децата са адаптивни, а обикновено възрастните изпитват трудност при промяната. Често тяхното напрежение се прехвърля върху децата, а това се отразява на тяхното поведение в училище.

Брандиране на учебните материали

Третият съвет от рецептата за успешно начало на учебната година е от организационен характер. Училището би трябвало да дисциплинира учениците в изкуството на организацията – времева и предметна, но често те са толкова претоварени със задачи, че единственото, което успяват да постигнат, е да забравят или загубят неща. Обикновено организационното възпитание остава в ръцете на родителите, а то всъщност може да е доста забавно.

За да хване учебната организация за юздите, можете да помогнете на бъдещия отличник да подвърже всички учебници, помагала и тетрадки в различни цветове, според предмета – по този начин ще ги различава отдалеч, дори в просъница, преди да тръгне за автобусната спирка или да седне пред екрана. Ако иска да „брандира“ учебниците в свой стил, например с ръчно рисувани корици, подвързии, брокат и пр., това определено би ги направило по-готини, а кой знае – дори може да го/я стимулира да ги отваря по-често!

Стресът около първия учебен ден неизбежно дебне лукаво зад ъгъла, но той е най-големият враг на качественото образование, затова мисията на всеки родител трябва да бъде да го изкорени от своето съзнание и това на децата.

А вашата рецепта?

DIVA ZONE - танцово училищеНямаме търпение да ни споделете в коментар под публикацията как вие успявате да направите по-успеша учебната година на вашето дете.

DIVAZONE Christmas Party 2023

DIVA CHRISTMAS PARTY 2023

С огромна доза празничност, блясък и еуфория изпратихме 2023 година с поредното успешно и грандиозно Коледно парти на DIVA ZONE – Diva Christmas Party!

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ »

Събитията на DIVA ZONE

Home Събитията на DIVA ZONE   Специалните сценични издания на DIVA ZONE се превръщат в едно от основните и сериозни предизвикателства за всеки наш ученик. 

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ »

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бисквитки и други вкуснотийки използваме само за да ти доставим най-доброто преживяване в нашия уебсайт.